Balasi-Karacs Zsuzsanna

Watsu terapeuta, SZTM tréner, Fascia- és gerinctréner, Ai-Chi oktató

Balasi-Karacs Zsuzsanna vagyok, és különféle vízi és szárazföldi mozgásterápiákkal foglalkozom.

A víz, mint közeg életem meghatározó része. Gyermekeim (22, 25) kiskora óta oktatok úszást, amiben az évek során jelentős tapasztalatra tettem szert.

A Watsu terápiával kb. 14 éve találkoztam először a saját gerincproblémám kapcsán. Olyan hihetetlen, fantasztikus és semmivel össze nem hasonlítható élmény volt, hogy biztos voltam benne, ezt mindenkinek meg kell tapasztalnia. Innentől elkezdődött egy hosszú és máig tartó tanulási folyamat, melynek során magam is nemzetközileg elismert terapeutává váltam, és mellékhatásként jelentős lelki fejlődésen mentem keresztül. Közben elvégeztem számos más víziterápiás , és az ezekhez kapcsolódó szárazföldi képzést is (Aquatherics, Healing Dance, Liquid Flow, Aquawellness, Adapted Watsu, Babawatsu, Aquarelaxáció, Ai-Chi, Shiatsu, Tantsu), melyek mind színesítik a kezeléseimet. Némelyiknek azóta már oktatója is lettem, és ezeknek a technikáknak nagyon nagy hasznát veszem az úszásoktatásban is.

Elérhetőségek

Szívügyem az ADHD-val érintett gyerekek sorsa, kezeltem is többüket vízben (igazoltan jó hatással van rájuk a Watsu terápia), de mindig az volt az érzésem, hogy nekik sokkal fontosabb lenne, ha a saját szüleikkel élnék meg ezt az élményt, nem pedig egy idegennel. Régóta tervezek olyan programot, ahol ez megvalósítható, és a Diófa Házban erre most végre lehetőséget is kaptam.

Szintén a gerincproblémáimnak köszönhetően (tulajdonképpen hálás is lehetnék érte) 4-5 éve kipróbáltam az Evminov gerinctornát, ami rendkívül gyors és hatékony megoldásnak bizonyult. Ekkor kezdődött a szárazföldi pályafutásom, és egy újabb intenzív tanulási időszak a mozgásterápiák terén. Evminov terapeuta, Gerinctréner, Fasciatréner, SZTM (Szenzomotoros Testtartásjavítás és Mozgásfejlesztés) tréner képesítést szereztem, továbbá elvégeztem az SMR, Köpöly és Kineziotape képzéseket is.
Egyéni és csoportos mozgásfejlesztéssel is foglalkozom, gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.

A kifejezetten gyerekekre adaptált SZTM foglalkozásokon lesz asszisztensem is Mézi kutya személyében.  Ő sajnos térdsérülései miatt kénytelen volt feladni az Agility pályafutását, de mivel rendkívül jó képességű kiskutya, és imádja a gyerekeket, kár lett volna veszni hagyni az eddig megszerzett tudását. Jelenleg Terápiás kutya kiképzését végzi a Matemedik 97-Nyolckézláb Állatterápiás Munkacsoport égisze alatt.

Nyilván bőven van még hova fejlődni, de úgy érzem, hogy minden, amit eddig tanultam, mostanra nagyjából összeállt egy nagy kerek egésszé, és egymást kiegészítve alkalmazható.

Azt pedig sorsszerűnek érzem, hogy pont mostanra nyílt lehetőségem egy ilyen fantasztikus helyen dolgozni, mint a Diófa Ház, ahol a kollégákat is a szeretet, a segíteni akarás, az empátia és az együttműködés jellemzi.

Zsuzsanna foglalkozásai

Állatasszisztált Szenzomotoros Testtartásjavítás és Mozgásfejlesztés (SZTM)

Ez a foglalkozás jelenleg még nem elérhető, de hamarosan érkezik a Diófa Házba.

Időtartam: 60 perc

1 alkalom
3.500 Ft
5 alkalmas bérlet
14.500 Ft

Fascia tréning

Bővebb leírás hamarosan…

Létszám: max. 8 fő

Időtartam: 60 perc

1 alkalom
3.000 Ft
5 alklamas bérlet
13.000 Ft

Watsu Terápia

Water + Shiatsu = Watsu

A Watsu megalkotója az amerikai Harold Dull Shiatsu terapeuta (pontnyomásokon alapuló energia harmonizáló tradicionális japán gyógymód) a 80-as évek elején terápiás munkája során megfigyelte, hogy a meleg vízben végzett kimozgatások a Shiatsu gyógyászat elemeivel együtt alkalmazva megsokszorozzák a kezelések hatékonyságát.

A kezelés testmeleg (34-36 fokos) vízben történik. A terapeuta a légzéseddel összehangoltan ringat, miközben finoman megnyújtja és átmasszírozza izmaidat, kimozgatja a gerincedet és az ízületeidet. A lágyan egymásba folyó mozdulatok képesek a testedet annyira ellazítani, ahogy más szárazföldi technikákkal ez nem lehetséges.

„A meleg víz ideális közeg a test felszabadítására.

     Valaki a karjában tartva lebegtet a vízben, amely gyengéden megemel minden alkalommal amikor lélegzetet veszel, melege átjárja és elolvasztja testedben a feszültséget. Az ellazultság egyre mélyebb szintjére sodródsz, amint tested kinyújtóztatva egyre szabadabbá válik. Olyan tudatállapotokba vagy képes így áramlani, amelyekhez a benned eltárolódott traumák vagy feszültségek egyébként nem engednek hozzáférést. A Létezés egy olyan szintjére folysz el, ahol mély boldogság, béke és teljesség vár, ahol a feszültségek és traumák okai már nem uralkodhatnak feletted. Ez a Watsu.“

/Harold Dull/

A víz egy nagyon erős információs közeg. Az emberi test 70 %-a víz, ami átveszi a körülötte lévő rezgéseket. Nem mindegy, hogy bánunk a bennünk lévő vízzel…

Hogyan hat a testre?

A víz felhajtóerejének köszönhetően a test felszabadul a gravitáció alól, ezáltal megszűnik az izmok feszültsége. Gerinced mentesül a terhelés alól, csigolyáid szabadon mozoghatnak. Így olyan mozgatások, csavarások is lehetővé válnak, amik szárazföldön elképzelhetetlenek.

A kezelés közben alkalmazott nyújtások nemcsak az izmokra hatnak jótékonyan, hanem a meridiánok energiaáramlását is támogatják.

Hogyan hat az idegrendszerre?

A víz folyamatos áramlása a bőrön, és a lágy, hullámzó mozdulatok rendkívül nyugtató hatással vannak az idegrendszerre.

A Watsu harmonizálja a vegetatív idegrendszert, egyensúlyba kerül a szimpatikus és paraszimpatikus működés, lassul a pulzus és a légzés.

Intenzíven oldja a stresszes állapotokat, hatására javul az alvás minősége.

Idegrendszerünk a szárazföldön jelentős mértékben koncentrál izmaink működésére, a súlytalanság állapotában lebegve viszont mentesül e feladat alól, mivel izomrendszerünk nincs terhelésnek kitéve. Ilyenkor hatalmas energiák szabadulnak fel, amelyek a szervezet öngyógyító folyamataira fordítódhatnak.

Hogyan hat a lélekre?

A kezelés során a terapeuta elvárások nélkül, osztatlan figyelemmel fordul feléd, ezáltal rövid időn belül kialakul egy mély bizalmi kapcsolat.

Van akinek az már önmagában is egy hatalmas élmény, hogy valaki ilyen minőségben van jelen. Ez az állapot felszínre hozhat kisgyermekkori, vagy akár magzati emlékeket is.

Mivel a víz hőmérséklete nagyjából azonos a testedével, úgy érzékelheted, hogy megszűnnek a határaid, eggyé válsz a vízzel, ami rendkívüli szabadságélményt ad.

Testünkkel együtt elménk is felszabadul, álom és ébrenlét határán egy mélyen relaxált állapotba kerülünk, ahol eltűnik a külvilág, és már csak befelé figyelünk.

Kinek ajánlott?

Általános relaxáló, stresszoldó hatása mellett hatékonyan alkalmazható különféle gerincbetegségek vagy más mozgásszervi problémák esetében, pszichés, vagy idegrendszeri megbetegedések, depresszió kezelésére, vagy víziszony leküzdésére is.

Különösen ajánlott hiperaktív és figyelemhiányos gyermekeknek.

Kismamáknak kifejezetten segíti a szülésre való felkészülést, mivel ellazítja a medence- és gerinc környéki izmokat. Ezen kívül nagyban segíti a babával való egymásra hangolódást. A meleg vízben ringatózva az anya is átélheti azt a gondtalan lebegést, amit talán csak magzatként tapasztalt utoljára.

Kinek nem ajánlott?

A Watsu esetében is van néhány kivételes eset, amikor nem javasolt a kezelés. Ez általában olyan állapotokat jelent, amikor eleve nem ajánlott a meleg vízben tartózkodás. (pl. kezeletlen magas vérnyomás, egyes szívbetegségek, gyulladásos állapotok, láz, stb.)

Ezeken kívül kizáró okok még a súlyos epilepszia, a köhögési reflex hiánya, fertőzéses megbetegedések, vagy a nyílt sérülések.

Létszám: 1 fő vagy párban

Időtartam: 50 perc

1 alkalom egyéni kezelés
17.000 Ft
3 alkalmas bérlet
48.000 Ft
1 alkalom szülő-gyermek watsu
6.000 Ft
5 alkalom szülő-gyermek watsu
26.000 Ft

Ai Chi

Az Ai Chi egy meleg vízben végzett mozgásforma, ami mély légzéssel kísért lassú, koncentráltan végzett mozdulatsorokból áll.

Jun Konno alkotta meg 1990-ben a Tai Chi, a Chi Kung és a Watsu elemeinek ötvözésével.

Az álló helyzetből induló mozdulatsor egy kontrollált légzéssel kezdődik, majd a felső végtagok, a törzs, az alsó végtagok és végül az egész test fokozatos bevonásával teljesedik ki.

A gyakorlat közben a meridiánok mentén végzett nyújtások támogatják az energiaáramlást.

A szimmetrikus és keresztezett irányú nyújtások hozzájárulnak a mobilizáláshoz, az izületek mozgástartományának növeléséhez

A légzéssel összehangolt ismétlődő mozdulatok, a meditációs zene és a meleg víz elősegítik a nyugodt tudatosság állapotának elérését.

A meleg víz egész testre gyakorolt enyhe nyomása révén támogatja az izmok ellazulását, és nagyban segíti a relaxációt. Ezen hatása miatt stresszes életet élő embereknek kifejezetten ajánlott.

A vízben végzett mozgás nagyban csökkenti az izületekre ható terhelést, ezáltal azok számára is lehetővé teszi a rendszeres testmozgást, akiknek kímélni kell az izületeiket.

Az Ai Chi erősíti a törzs izmait, fejleszti a stabilitást, a mozgáskoordinációt és az egyensúlyt.

Gyakorlásához nem szükséges úszástudás.

Létszám: 8 fő

Időtartam: 50 perc

1 alkalom
4.000 Ft
5 alkalmas bérlet
18.000 Ft